Warmtepompen
Een warmtepomp is er om ruimtes te verwarmen en te verkoelen, maar de pomp kan ook water voor sanitair gebruik (kraan, douche) warm en koud maken. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Je hebt bijvoorbeeld een warmtepomp die volledig elektrisch is, of juist een warmtepomp die hybride werkt en de bestaande cv-ketel ondersteunt. Met een warmtepomp kan je energiezuinig verwarmen en verkoelen. Hiermee bespaar je dus energie en geld en draag je bij aan de bescherming van het milieu.
Zoals al eerder gemeld; er zijn verschillende pompen in de markt. Wij zetten 3 types op een rijtje:
Deze soort warmtepomp gebruikt lucht van buiten, haalt de warmte eruit en brengt deze naar binnen. In de zomermaanden kan je de warmtepomp ook als verkoeling gebruiken. De warmtepomp gebruikt buitenlucht en blaast koele lucht naar binnen.
Een lucht-waterwarmtepomp heeft een buitenunit die warme lucht van buiten haalt. Deze warme lucht wordt doorgestuurd naar een warmtewisselaar en in een warmteafgiftesysteem. Dit maakt het mogelijk wanneer men deze pomp wil gebruiken om water te verwarmen en of te gebruiken voor de vloerverwarming
-
Geothermische warmtepompen
Geothermische warmtepompen worden ook wel bodemwaterwarmtepompen genoemd, deze bodemwarmtepompen halen de warmte uit de grond. De warmte die ontstaat uit het proces van deze warmtepomp wordt vaak gebruikt voor een vloerverwarming.
Je kan verschillende soorten warmtepompen combineren, zodat het aansluit bij jouw situatie. Heb je vragen en of wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen, neem contact met ons op.
Waarom een warmtepomp?
We zetten de voordelen van het gebruik van een warmtepomp even voor je op een rij:
Wanneer men een warmtepomp gebruikt zal het gasgebruik afnemen. De hoeveelheid hangt af van het type en soort warmtepomp, maar je gaat het zeker zien in de maandelijkse energiekosten.
Gemiddeld hebben warmtepompen een lange levensduur van 15 tot 20 jaar. Ter vergelijking; cv-ketels gaan maximaal 15 jaar mee.
Natuurlijk hangt de levensduur ook af van het type warmtepomp, de kwaliteit en goed onderhoud. Als je warmtepompen goed onderhoud, heb je er jaren plezier van. Laat hem 1 x per jaar controleren voor het beste resultaat.
Warmtepompen, hybride warmtepompen en cv-ketels die werken op het elektriciteitsnetwerk zijn gebonden aan strenge keuringen. Dit verhoogt de veiligheid
Nadelen van warmtepompen
-
Belang van isolatie bij een warmtepomp
Welk soort warmtepomp voor jou werkt, hangt voor het grootste deel af van de aanwezige isolatie in jouw huis. Isolatie is van groot belang voor de werking van warmtepompen.
Kies je namelijk voor een geheel elektrische warmtepomp oplossing dan is het goed om te weten dat deze warmtepompen altijd constante warmte leveren op lage temperatuur. Is dit geval wil je zeker niet dat die temperatuur kan ontsnappen. Hierbij is een isolatie label B het minimale, een label A of A+ is beter.
-
De ruimte voor een warmtepomp
Een warmtepomp bestaan uit twee delen: een binnen- en buitenunit.
Het buitendeel staat buiten en het binnendeel wordt vaak op de plek gehangen waar vroeger de cv-ketel zat. De apparaten zijn gemiddeld iets groter dan een cv-ketel. Gelukkig is de markt van de warmtepompen flink in beweging en komen er steeds compactere versies op de markt.
Kies je voor een warmtepomp?
Zoals je ziet zijn er een hoop mogelijkheden en veel voordelen. Een warmtepomp is een milieuvriendelijk alternatief om jouw huis te verwarmen en te koelen. Het bespaart op je energierekening. Daarnaast zijn er mogelijkheden om subsidies aan te vragen wanneer je warmtepompen gaat installeren. Wat de regels en de voorwaarden precies zijn, kan je navragen bij de gemeente.
Verschil warmtepompen en warmteboilers
Er zit een duidelijk verschil tussen warmtepompen en warmteboilers. Warmteboilers kunnen alleen het water wat op dat moment opgeslagen is, verwarmen en verkoelen. Er bestaan ook warmtepompboilers. Dit zijn dus boilers die het water wat in het apparaat opgeslagen is, opwarmt door gebruik te maken van warmte uit de lucht (buitenlucht of omgevingslucht). Hiermee bespaar je al veel gas en energie vergeleken met een reguliere elektrische boiler. Deze warmteboilers of warmtepompboilers werken en zijn dus anders dan een echte ‘warmtepomp’.
De grootte van de boiler hangt af van de wensen en woonsituatie vraag ons gerust naar de mogelijkheden. M.I.B. Installatietechniek B.V. helpt je graag meedenken wat het beste is voor u.
Warmtepomp installeren
M.I.B. Installatietechniek B.V. is een gecertificeerde warmtepomp installateur. Dat wil zeggen dat onze installateurs goed zijn opgeleid en de expertise hebben om een warmtepomp bij jou te plaatsen, installeren en onderhouden.
Net als bij al onze andere diensten streven we naar de beste kwaliteit. We werken samen met hoogwaardige merken en materialen. Bij installatie door M.I.B. Installatietechniek B.V. ontvang je garantie voor onze werkzaamheden. We zijn betrouwbaar en bespreken van tevoren graag alle opties, zodat je je geld in de juiste oplossing investeert.
Laat hier uw telefoonnummer achter
Wij bellen u binnen 24 uur terug voor het maken van een gratis adviesgesprek bij u thuis of in uw bedrijfsruimte.